top of page

חצבת בהריון



החצבת בכותרות

מגיפה באירופה. המלצות להשלמת חיסונים למתכננים נסיעה. -----------------------

בשבוע שעבר פגשתי במרפאה מטופלת בהריון שחזרה מטיול בספרד עם חצבת. הבטחתי קצת יותר פרטים לגבי החצבת בכלל והמשמעות בהריון בפרט.

***אז הנה על קצה המזלג:

מחלת החצבת מדבקת מאוד. מתבטאת בפריחה, דלקת עיניים, חום, שיעול, נזלת. ההדבקה נעשית באמצעות טיפות רוק ("הדבקה טיפתית") הנכנסים למערכת הנשימה העליונה. תקופת הדגירה היא כ 10 ימים (מההדבקה ועד הופעת התסמינים). השלב המדבק ביותר הוא בתחילת הופעת התסמינים, עוד טרם הופעת הפריחה האופיינית. (חלון ההדבקה העיקרי הוא מ4 ימים לפני ועד 3 ימים אחרי הופעת הפריחה).

רוב הנשים מחוסנות עוד מילדותן, אם כי התקבלו דיווחים על כ 15% מהאוכלוסיה שלא פיתחה נוגדנים לחצבת למרות שחוסנה.

***כל זה נכון באופן כללי. עכשיו לגבי המשמעות בהריון:

חצבת מסכנת נשים בהריון מבחינת סיבוכים לאם ולעובר. סיבוכים אימהיים כוללים דלקת ריאות ומעורבות של מערכת העצבים המרכזית (מוח), ובמצב קיצוני יכול אף לסכן את חיי האישה. הטיפול בנשים חולות הוא בעיקרו סימפטומטי - הורדת חום, ומניעת החמרת דלקת ריאות (אם יש). מבחינת העובר, יש סיכון מוגבר להפלה/לידה מוקדמת (תלוי בגיל ההריון), וכן משקל לידה נמוך. (עבודות מסויימות מציינות שבכ 20-60% מההריונות יהיה ביטוי של הפלה או לידה מוקדמת)

מבחינת העובר, הוירוס אינו גורם למומים מולדים (להבדיל מוירס האדמת). רוב הסיבוכים העובריים שפורטו קודם, מופיעים בפרק זמן של עד שבועיים מהופעת הפריחה.

יולדת שחולה בחצבת בזמן הלידה עצמה, יכולה להדביק את היילוד בחצבת מולדת (את הפירוט של "חצבת מולדת" אשאיר לעמיתיי רופאי הילדים)

***איך מונעים? מחסנים. את החיסון הרגיל (אקטיבי) שמכיל וירוס חי-מוחלש, אין לתת לנשים בהריון. ניתן לחסן לאחר הלידה. אין מניעה מחיסון בזמן הנקה.

החיסון הפסיבי ("אימונוגלובולינים") ניתן עד 6 ימים מהחשיפה לחצבת בזריקה דרך השריר (מינון מקסימלי 15 סמ"ק)

יש המלצה לנוסעים לאירופה להתחסן לחצבת בשל התפרצות מגיפת החצבת במספר מדינות. ***

עד כאן על קצה המזלג לגבי חצבת בהריון. מאחל לכולן הריון נעים ושקט. ד"ר גיל פומפ

בתמונות למטה: - פריחה אופיינית - נקודות לבנות עם היקף אדום המופיעות בחלל הפה - "koplik spots"



10 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

שעלת בהריון

בעודי כותב על מעקבי הריון ו'רפואה נכונה', בעיקר במסגרת 'מכון אבינועם לרפואה והלכה – בריאות האשה', אני צריך מדי פעם להזכיר, שמטופלת (או...

טיפול בליסטריה - לרופאים

•אם ללא חום וללא הצדקה קלינית לאשפוז – טיפול תומך בלבד. •כאשר יש חום מעל 38 – טיפול אמפירי לכיסוי ליסטריה: IV Ampicillin 2g x 6/day • עד...

Comments


bottom of page