חשיבות נטילת חומצה פולית לנשים הרות או מתכננות הריון
למה חומצה פולית חשובה?
חומצה פולית היא ויטמין מקבוצת B (B9) החיוני להתפתחות תקינה של מערכת העצבים של העובר. מחקרים רבים הראו שנטילת חומצה פולית לפני ההריון ובמהלכו מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון להיווצרות מומים בתעלה העצבית (Neural Tube Defects - NTDs) בעובר. מומים אלו כוללים מצבים כמו ספינה ביפידה ואנאנצפליה, שהם מומים קשים העלולים לגרום לנכות ואף לסיכון לחיי העובר.
החשיבות של חומצה פולית אינה מסתכמת רק במניעת מומים בתעלה העצבית. ישנן עדויות לכך שצריכה מספקת של חומצה פולית במהלך ההריון יכולה לתרום גם למניעת מומים נוספים ולשיפור בריאות האם והעובר. לדוגמה, נמצא קשר בין חומצה פולית להפחתת הסיכון למומים בלב ולבעיות התפתחות אחרות.
מה ההמלצות של משרד הבריאות?
משרד הבריאות ממליץ לכל אישה בגיל הפוריות ליטול תוסף חומצה פולית במינון של 400 מיקרוגרם ביום. ההמלצה נועדה להבטיח רמות מספקות של הוויטמין בגוף, במיוחד לאור העובדה שהרבה הריונות אינם מתוכננים. כך ניתן למנוע מומים בעובר גם במקרים בהם האישה אינה מודעת לכך שהיא בהריון.
ההמלצה כוללת את השלבים הבאים:
לפני ההריון: מומלץ להתחיל ליטול חומצה פולית לפחות חודש לפני התכנון להיכנס להריון. הדבר מאפשר לגוף לצבור את הוויטמין ולהגיע לרמות אופטימליות לקראת התפתחות העובר.
במהלך ההריון: יש להמשיך בנטילת התוסף במהלך שלושת החודשים הראשונים של ההריון. תקופה זו קריטית להתפתחות התעלה העצבית של העובר.
לאחרונה פרסם משרד הבריאות תיקון - נדרש רק חודש אחד טרם הכניסה להריון
האם אפשר לקבל חומצה פולית מהמזון?
חומצה פולית מצויה במזונות מסוימים כמו עלים ירוקים (חסה, תרד, כרוב), קטניות (כגון עדשים ושעועית), אגוזים, ודגנים מלאים. עם זאת, חשוב להבין שכמות החומצה הפולית הנמצאת במזון לרוב אינה מספיקה כדי לעמוד בצרכים של גוף האישה במהלך ההריון. לפיכך, תוסף יומי הוא הדרך היעילה ביותר להבטיח אספקה מספקת.
בנוסף, יש לציין כי חלק מהמזונות, כמו דגנים מסוימים, מועשרים בחומצה פולית כחלק ממדיניות בריאות הציבור. יחד עם זאת, גם מזונות מועשרים אינם מהווים תחליף לנטילת תוסף, שכן רמות הצריכה מהמזון משתנות בהתאם להרגלי התזונה האישיים.
מי צריכה מינון גבוה יותר?
לנשים הנמצאות בקבוצות סיכון ייתכן צורך במינון גבוה יותר של חומצה פולית. קבוצות אלו כוללות:
נשים עם היסטוריה משפחתית או אישית של מומים בתעלה העצבית.
נשים עם מוטציות גנטיות כמו פקטור V ליידן או מוטציית פרותרומבין.
נשים הסובלות מסוכרת טרום-הריונית.
נשים הסובלות מהשמנת יתר קיצונית.
נשים אלו עשויות להזדקק למינון גבוה יותר (5 מ"ג ביום) ותמיד יש להיוועץ ברופא לפני שינוי במינון התוסף.
פירוט בפוסט נפרד - אינדיקציות לחומצה פולית במינון מוגבר
סיכום
נטילת חומצה פולית היא צעד פשוט אך חיוני לבריאות האישה והעובר. היא תורמת למניעת סיבוכים חמורים בהתפתחות העובר ומגבירה את הסיכוי להריון תקין ובריא.
אין עוד המלצה רפואית עם אפקט כזה - לא זיהוי מומים אלא מניעתם. ולא על ידי תרופה , אלא צריכה סדירה של ויטמין טבעי.
למידע נוסף, ניתן להיכנס לדפי ההנחיות בקישורים הבאים:


Comentários