top of page

המשמעות של ניתוח קיסרי חוזר

עודכן: 31 במרץ 2023



השם "ניתוח קיסרי" מטעה, מכיון שהוא נותן תחושה של "מוצר" סטנדרטי שמפעילים אותו לפי הצורך על אישה בהריון ובסופו מקבלים תינוק.

במציאות המיילדותית, ניתוח קיסרי מכיל טווח רחב של ניתוחים ברמת מורכבות שונה. אין להשוות ניתוח קיסרי מתוכנן לניתוח קיסרי דחוף, באותה מידה שלא ניתן להשוות ניתוח קיסרי ראשון לניתוח קיסרי חוזר.

בדרך כלל בניתוחים ראשונים, הבטן נקיה, כל איבר במקום, הפרדת השכבות נעשית בקלות, הרחם שומר על צורתו המקורית ועל כושר התכווצותו, ומכאן גם נגזרת החלמה קלה יותר לאחר הניתוח ופחות סיבוכים מבחינת דימומים תוך בטניים ופגיעה באיברי אגן שכנים לרחם (למשל שלפוחית שתן ומעי).

לעומת זאת, בניתוחים חוזרים יש סיכוי שתהליך ההחלמה וההצטלקות מהניתוחים הקודמים יגרמו לשינויים במיקום האיברים הפנימיים. הדבקויות (שהן ביטוי פנימי לתהליך הצטלקות) עשויות ליצור הפתעות, כגון מעי או שלפוחית שתן שחוסמים את המעבר אל הרחם, כלי דם חדשים שעשויים לדמם במהלך הפרדת השכבות וכדומה.

מקובל לומר שרמת הקושי הניתוחית עולה מניתוח לניתוח, עד כדי כך שבמרכזים רפואיים רבים ממליצים על המנעות מהריון נוסף לאחר הניתוח הקיסרי השלישי, מכיון שההתייחסות לניתוח נוסף היא כאל סיכון לא סביר. עם זאת, יש לומר שיצירת הדבקויות ותהליך ההחלמה מהניתוחים הקודמים הם מאוד אינדיבידואליים. ראיתי מקרים של יולדת בניתוח השני שהבטן היתה מלאה בהדבקויות והציגה קושי ניתוחי ניכר. ולעומת זאת ראיתי גם מקרים של ניתוח שביעי שבו הבטן היתה נקייה לחלוטין, כאילו לא נותחה מעולם.


בעבודה עם אוכלוסיה דתית/חרדית אנו פוגשים יולדות בהריונות נוספים גם לאחר הניתוח הקיסרי השלישי. מהן אנו לומדים לגבי ההתנהלות לקראת ניתוח קיסרי חוזר.


ניתן לסכם את הניסיון שלי במספר נקודות.

1. כדאי לקבוע ניתוח אלקטיבי (כלומר, מתוכנן) סביב שבוע 37-38, על מנת להימנע מכניסה ספונטנית ללידה, מה שיחייב ניתוח קיסרי דחוף. בדרך כלל אנו שואפים לנתח בשבוע 39, אך כאמור, עדיף ניתוח מתוכנן עם צוות בכיר על פני ניתוח דחוף בתורנות.

2. בניתוח קיסרי חוזר, אנו יוצאים מתוך הנחה שיהיו הדבקויות. במיוחד אם דו"ח ניתוח קודם מציין זאת בפירוש, או שיש רמזים לכך על ידי צלקת שקועה, נוקשה או מורמת (כביטוי לנטיה הביולוגית להצטלקות). לכן יש העדפה לכניסה לחלל הבטן במיקום גבוה יותר מאיזור הניתוח הקודם, על מנת לעבור ברקמה "בתולית" ולא מצולקת.

במידת הצורך נעשה תיקון קוסמטי בסיום הניתוח על מנת שבסוף יראו רק צלקת אחת, ולא מספר קווים זה מעל זה.

3. כאמור, בניתוח חוזר, אנו מניחים שיש הדבקויות ושמאחורי כל שכבה מתחבאים מעי או שלפוחית שתן. לכן, במעבר בין השכבות בדרך אל הרחם, אנחנו עוצרים, יוצרים חלון להציץ ולוודא שאין רקמה דבוקה שעשויה להיפגע בתהליך הפתיחה ורק אז ממשיכים הלאה.

4. בהמשך לצורך לשלול רקמות דבוקות לשכבה אותה אנחנו פותחים, אנחנו נמנעים משימוש במכשירי צריבה (נקראים 'דיאתרמיה') אלא מעדיפים שימוש במכשירים "קרים". כך אנחנו נמנעים מאפשרות של כוויה לאיבר דבוק מוסתר.


בכל מקרה, מתוך הכרה במורכבות של ניתוח קיסרי חוזר והצורך להיות מוכנים לכל אירוע, אנחנו מקפידים שבניתוחים מסוג זה מלכתחילה יצוות צוות בכיר ומנוסה בניתוחים מסוג זה.

אולי זה נשמע מפחיד ומאיים, אבל המסר שלי הוא בדיוק הפוך. כשמופעל שיקול דעת בריא בשילוב עם ניסיון (ותמיד צריך גם טיפת מזל), אפשר לעבור גם את זה בנחת ואפילו עם חיוך.


הריון נעים ולידה קלה


ד״ר גיל פומפ





27 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page